• A-C6-Chambord.jpg
  • B-aareschlucht.jpg
  • fotometlogo3.jpg
  • zwitserland.jpg

Verslag 3e Tour du Rhin, 13 - 17 oktober 2021

3e Tour du Rhin, een weerzien na (te) lange tijd. 

 DSC 01290 Kopie2

Eindelijk kon het weer, na 3 valse starts kon de 3e Tour du Rhin op 13 oktober in Bingen eindelijk van start gaan. Het was goed om de vele bekenden weer te zien en een aantal nieuwe gezichten te ontmoeten! Het weer speelde mee en zo konden we al snel op het Rijnterras van het hotel met het glas in de hand elkaar begroeten in een bijna uitbundige sfeer. (Klik hier voor de foto's)

IMG 1002 Kopie2Een korte wandeling over de Hindenburganlage langs het water naar het restaurant Zollamt waar even een stoelendans leek te worden opgevoerd, er was een plek te weinig voor ons gedekt. Dat zorgde in de uitgelaten stemming voor enige hilariteit, maar werd snel opgelost.

De volgende morgen na het ontbijt en niet al te vroeg gelukkig, was het verzamelen voor de rit naar Worms, een korte etappe door dorpjes en stadjes, waar we de Rijn slechts enkele malen te zien kregen. Normaal zouden Ellen en ik in de stoet voorop hebben gereden, omdat wij de routes hadden gepland en, nu dus ruim 2 jaar terug, ook al eens hadden gereden. Maar Jaap herinnerde ons eraan dat we een echte topnavigator in ons midden hadden, Lex, die met vrouw en eend aangereisd waren. Dus Lex gevraagd of hij ervoor voelde de leiding te nemen, zogezegd als de leading duck! 

 DSC1309 Kopie2En zo reden alle C6en onder Eendenleiding in colonne naar Worms. Tot verbazing en hilariteit van meerdere voorbijgangers en anderen, dat wel natuurlijk!

De rit naar Worms was niet al te lang om voldoende tijd te hebben voor het bezoeken van de stad en vooral van de Dom, één van de 3 “rheinische Kaiserdome”, een indrukwekkende kathedraal, stammend uit de vroege middeleeuwen. Zie de fotopagina om er een indruk van te krijgen.

 DSC1324 Kopie2Ons hotel, direct aan de Rijn, is gevestigd in wat eens de botenloods van de plaatselijke roeivereniging was geweest, met het restaurant met panoramisch blik over de Rijn. Ondanks het toch best fraaie weer bleef het Rijnterras gesloten en was het borreluur in het restaurant, wat uiteindelijk toch ook een fraaie rondom blik bood. In Worms voegden zich voor de borrel en het diner nog 2 lokale C6  equipes bij ons, die graag met de C6 Friends kennis wilden maken.

De volgende ochtend hadden we een jarige in ons gezelschap, Mat! Natuurlijk werd hij toegezongen, al bij het ontbijt!

Die vrijdag ging het eerste deel van de etappe naar Speyer waar een bezoek aan het imposante Technik Museum gepland was. Facultatief kon ook de 2e van de 3 “rheinische Kaiserdome”, die van Speyer dus, bezocht worden. Iets wat meerdere van ons ook hebben gedaan. 

En zo kon het gebeuren dat we ons de ene keer in een Boeing 747, dan in een duikboot, en vervolgens in een Russische space shuttle bevonden! Om maar te zwijgen van de vele prachtige klassieke auto’s die overal stonden opgesteld. Dat alles onder begeleiding van klassieke orgels, harmoniums, pianola’s  en andere geautomatiseerde muziekinstrumenten!

IMG 1138 2Omdat we niet wisten hoeveel tijd iedereen aan museum en/of de Dom wilde besteden, was besloten het 2e deel van de etappe vandaag naar Straatsburg individueel te rijden. En zo kwamen we één voor één bij het kasteel van Pourtalès binnen druppelen. 

Het aardige was dat we daar de bar en lounge in het bijgebouw en (gelukkig) vlak bij de kamers, geheel voor onszelf hadden. Zo konden we onszelf uit een ruime flessen voorraad bedienen, iets wat we, achteraf misschien met een beetje te veel enthousiasme, dan ook deden, vooral nadat we die avond van het diner in de “Jardin” waren terug gekeerd. 

De zaterdag stond geheel in het teken van Straatsburg. Eerst een rit van slechts een paar kms naar de parkeerplaats van Robertsau, waar we met vol bezette C6en naar toe reden. De reden daarvan: het werkelijk prachtige Park & Ride systeem van de stad. Simpel: trek een kaartje, parkeer je auto en stap met max. 7 personen op de vlak ernaast stoppende tram. Met dat ene parkeerkaartje kunnen die 7 personen voor  € 4 de gehele dag de trams en ander openbaar vervoer in de stad benutten. Afrekenen doe je alleen het parkeergeld wanneer je de auto ’s avonds weer ophaalt. 

IMG 1234 2En zo gingen we met de gehele groep eerst naar het Europese Parlementsgebouw. Zeker, na het passeren van een behoorlijk strenge toegangscontrole, natuurlijk inclusief QR code scanners en vliegveld-achtige persoons- en bagage controle konden we allemaal naar binnen. Het gebouw is van een bijzondere architectuur. Geheel rond gebouwd met in het centrum de eveneens ronde plenaire zaal. Waar op dat moment een symposium aan de gang was, getiteld “Conference on the future of Europe”. Een plek op de publieke tribune hadden we allemaal en zo konden we een deel van de voordrachten die dag live zien en beluisteren. 

Na afloop van dit bezoek verder met de tram naar de binnenstad, Petit France, het eiland tussen 2 takken van de Rijn, waar zich de historische oude stad bevindt. Maar, Europa maakt hongerig en dus hadden we snel een oude bierbrouwerij gevonden waar in in de bierkelder genoeg plaats was voor ons gezelschap. Het bier was er goed en de Elzasser gerechten ook! In ieder geval smaakte mijn ovenschotel met Spätzle in een saus van Münster kaas uitstekend.

 DSC1556 KopieDaarna viel het gezelschap in kleinere groepjes uit elkaar om door de oude stad te trekken, de bijzondere kathedraal Notre Dame de Strasbourg, met zijn enkele toren (de 2e toren is er nooit opgezet, de drassige ondergrond zou dan het gewicht niet gehouden hebben), het astronomische uurwerk, staat er midden op een druk plein, met winkeltjes, terrassen, marktstalletjes enz. Omgeven door de prachtigste gebouwen en vakwerk huizen, sommige imposant, andere weer met de filigrane structuur van gebeeldhouwd houtsnijwerk. 

Die avond was het laatste diner in een restaurant even buiten het kasteelpark. Het moet gezegd, het pièce de résistance was het nagerecht, een grote taart van Mousse au Chocolat, simpel maar zeer smaakvol gegarneerd, waarvan er 2 door de trotse gérand op een tafeltje werden binnen gereden. 

Dat daarna de avond en de 3e tour du Rhin tot in de kleine uurtjes in onze bar/lounge werd uitgeluid mag als vanzelfsprekend worden gezien. 

De (late) zondag ochtend was gereserveerd voor de statiefoto’s van de C6 vloot met het vlaggeschip, ZMS Deux Cheveaux voorop natuurlijk!

Een au revoir aan ieder, tot de volgende keer. De 4e Tour du Rhin staat, dankzij Thomas (CH) en Ellen, nu al in de stijgers, en gaat van Staatsburg via Basel naar Schaffhausen. De data zijn ook al bekend: 19 - 23 oktober 2022.

 DSC1594 2

 

 

 

 

 

 

 

 

Afdrukken E-mail

Je bent hier

  • Start
  • Verslag van de 3e Tour du Rhin

Language (2)

Search (2)