Vering en wielophanging
Hydropneumatische vering
Gelukkig vergt deze nauwelijks enig onderhoud. Ook is er nauwelijks enige slijtage aan onderdelen van het systeem.
Belangrijke punten
- Let er altijd op dat wanneer de auto met de wielen loshangend op de brug gaat eerst de dop van het hydraulische (LDS) reservoir wordt losgedraaid.
- Controle van het juiste LDS niveau kan uitsluitend geschieden m.b.v. het Citroën diagnoseapparaat, de Diagbox. Het is zelfs in de laagste stand van de auto niet zichtbaar, en dat hoort zo. Laat een garage dat NOOIT zonder beschikking over een Diagbox controleren!
- Te veel LDS navullen kan er snel voor zorgen dat het reservoir kapot scheurt.
- Wanneer er echt eens nagevuld moet worden (zeldzaam) is er een lekkage geweest. Verhelp die eerst!
- Wanneer er aan het hydraulisch systeem gewerkt is en het b.v. niet goed is ontlucht of gevuld, wil soms de maxi-zekering van de pomp het begeven. Die zekering zit in de grote elektronica kast. Eerst dus die zekering controleren voordat de pomp wordt uitgewisseld!
Een supercomfortabele vering
Voor de beste vering moet de wagenhoogte juist zijn ingesteld. Een niet goed ingestelde hoogte zorgt voor te veel deinen en/of een stoterig gedrag over korte oneffenheden als putdeksels en brugnaden. Laat die wagenhoogte bij iedere beurt controleren en zo nodig opnieuw afstellen.
Ook de banden spelen natuurlijk een rol. In principe kunnen er 2 categorieën banden op je C6 zitten. Bedoeld is XL voor extra load of normaal (normale belasting). Bij XL banden staan die 2 letters ook op flank van de band. Anders niet. De XL band is stugger dan de normale band. Je C6 weet dat als je het haar tenmiste via de Diagbox vertelt. Anders gezegd: kijk naar wat er op je banden staat. Ga naar een Citroën dealer en laat de Diagbox aansluiten. In het menu voor nieuwwagen aflevering is een item: bandenmaat en soort. Daar kun je kiezen tussen gewone en Renforcé. Dat is Frans voor XL. Kies het juiste type, opslaan en klaar. Je auto rijdt dan nog comfortabeler!
Veerbollen
De veerbollen zijn het hart van de hydropneumatische vering, al sinds ze voor het eerst op de achteras van de Traction Avant in 1955 werden toegepast. De veerbollen van de C6 zijn dus de laatste ontwikkelingsstap in dit systeem. In tegenstelling tot de eerdere modellen zijn de C6 veerbollen af fabriek geheel hermetisch afgesloten. Ze bestaat uit een stalen min of meer bolvormig huis dat doormidden gedeeld wordt door een membraan. Boven het membraan bevindt zich stikstofgas onder hoge druk, eronder de hydraulische vloeistof LDS. Citroën geeft een levensduur van min. 200.000 km aan en bij testen is gebleken dat ze ook na 10 jaar geen druk verliezen.
Bij problemen met de vering wordt door velen al heel snel gedacht dat de bollen (een deel van) hun gasdruk verloren hebben en dus vervangen moeten worden. Bij vroegere hydropneumatische modellen was dat zeker een mogelijke oorzaak. Bij de C6 is het onwaarschijnlijk, tenzij..
Anders gezegd, de bollen van een C6 gaan eigenlijk alleen kapot (verliezen druk) als er erg ruw met de auto wordt omgesprongen, waardoor het membraan beschadigt raakt. Diepe kuilen, drempels en stoepranden met forse snelheid nemen is een prima recept om de membranen te laten scheuren.
Bij problemen met de vering is het zaak eerst alle andere mogelijke oorzaken te controleren: uitlijning, wagenhoogte, LDS niveau, versleten of beschadigde wielophangingsdelen, lekkages aan de hydrauliek, fouten van de elektronica (Diagbox gebruiken). Als dat allemaal in orde is kun je aan de veerbollen denken. Maar vaak is het probleem dan al opgelost.
Mechanische deel van de wielophanging
Fuseekogels
Bij de C6 tot eind 2007 is een type fuseekogel ingebouwd die door een minder goede afdichting tegen vuil vrij snel verslijt. Bij de latere bouwjaren is dit probleem opgelost. Bij vervanging van het oude type is het te overwegen om te kiezen voor het nieuwe type, alleen moet dan ook het starre fuseestuk worden vervangen om de nieuwe kogels te kunnen opnemen. Voordeel: eigenlijk nooit meer last van versleten fuseekogels.
Rubbers van draagarmen, stabilisatorstangen
Zoals bij iedere auto aan slijtage onderhevig. Rij voorzichtig, mijd het snel nemen van grote obstakels, drempels, etc. en vooral stoepranden en het geheel gaat heel lang mee. Rij er ruig mee en je hebt regelmatig nieuwe rubbers maar ook banden en velgen nodig. Niets bijzonders dus.
Cuppende banden en wielvlucht achteras
De beide achterwielophangingen beschikken over een stang die de wielvlucht (hoek waaronder het wiel op de weg staat) bepaalt. Dit zijn vaste stangen die aan iedere kant met een rubber bus worden vastgezet. Wanneer deze rubber bussen wat ouder worden heeft dat als gevolg dat deze hoek van het wiel iets veranderd. Dat heeft bij o.a. de veel gebruikte Michelin Primacy (3) banden tot gevolg dat er na enige tijd aan de binnenkant van de band cupping optreedt, wat tijdens het rijden een merkwaardig grommend/schurend geluid (lijkt iets op een uitgelopen lager) veroorzaakt.
Om dit op te lossen kun je regelmatig de originele stangen vervangen, maar een eenvoudiger oplossing is het om in plaats van de originele stangen, verstelbare stangen te monteren die er na goed uitlijnen voor zorgen dat het wiel altijd precies verticaal onder de auto blijft staan. Op de afbeelding zijn beide soorten, origineel en verstelbaar, te zien. In ons Forum onder Aanbiedingen is voor deze stangen een speciale aanbieding voor de lezers van C6-friends te vinden!
Bandenspanningsensoren
Alle C6'en zijn af fabriek uitgerust met bandenspanningssensoren. Daarmee wordt de bandenspanning voortdurend bewaakt en verschijnt bij een te lage druk een melding in het centrale display. Alhoewel de bandenspanning ook werkelijk gemeten wordt, is deze niet af te lezen. Alleen wanneer de druk lager is dan 1,9 Bar verschijnt de melding in het display. (aanbevolen waardes: 2,4 Bar bij normale belasting, 2,6 Bar bij max. belasting).
Een probleem bij de in de sensoren ingebouwde ventielen is dat ze uit 2 verschillende metalen zijn opgebouwd. Dat kan ertoe leiden dat er na langere tijd door contact-corrosie een ventiel afbreekt. Het originele onderdeel komt van Siemens-VDO, maar ze zijn er inmiddels ook van andere merken. In hoeverre deze andere merken ook anders opgebouwd zijn, is niet bekend.