• A-C6-Chambord.jpg
  • B-aareschlucht.jpg
  • fotometlogo3.jpg
  • zwitserland.jpg

C6 versnellingsbak

C6 automatische versnellingsbakolie oftewel ATFseminar 3

Volgens het instructieboekje hoeft de olie van de automatische versnellingsbak van de Citroën C6 nooit ververst te worden. Dat klopt niet, althans niet als je echt een lange levensduur van je versnellingsbak nastreeft. De olie verliest op den duur aan smeervermogen en raakt ook vervuild door o.m. oxydatie (bij lange ritten op hoge snelheid wordt de olie erg heet) en door de miniscule deeltjes die afslijten van o.a. de koppelingen die zich in de bak bevinden. Het gevolg is dat de bak slechter gaat schakelen, lees langzamer, schokkend en soms zelfs even tussen versnellingen geen versnelling kan vinden en de motor even laat doorloeien om vervolgens met een klap in te schakelen. 

Een goed advies: laat de olie van de automatische bak bij iedere 60.000 km vervangen, liefst voor er problemen ontstaan. De beste methode daarvoor is het dialyseren of het spoelen volgens de Tim Eckhart methode, die alleen in Duitsland wordt toegepast. Hierbij wordt bij beide methodes de olie in zijn geheel ververst en de bak gereinigd d.m.v. een speciale reinigingsvloeistof.

Voor de handgeschakelde bakken is het eveneens verstandig om in ieder geval de olie om de max. 100.000 km. te verversen. Hiervoor is geen speciale methode nodig. 

Gebruik wel altijd de volgens Citroën voorgeschreven oliesoort en kwaliteit.

Afdrukken E-mail

Je bent hier

Language (2)

Search (2)