Internationale C6 meeting in Noorwegen, 8-12 juni 2022
Voorlopig Programma Internationale C6 meeting Noorwegen, juni 2024
LET OP: Nu definitief in juni 2024, exacte data volgen.
Organisatie en planning van Ingolf uit Oslo.
(Programme in English, download link - Attention: this trip has now been postponed to 2024.)
Voorprogramma.
Rit van Oslo naar Voss, over de Hardangervidda pas, inclusief oversteek van het Hardangerfjord. Dit zou passen voor de equipes die aangezien vanuit het zuiden of het oosten, b.v. via Zweden, of in Oslo aankomen met de boot vanuit Kiel. Omdat dit een vrij lange rit is, alles bij elkaar zo’n 360 km, zal er weinig tijd zijn voor sightseeing langs de route, afgezien van enkele foto-stops. De vertrektijd uit Oslo zal zo worden gekozen dat het mooi past voor de equipes die per boot vanuit Kiel die ochtend aankomen.
De bestemming die dag zal hoop ik het Fleischer’s hotel in Voss zijn, een prachtig historisch hotel, vergelijkbaar met het Dalen hotel tijdens onze C6 meeting van 2013. Omdat Voss op ongeveer 1h 30min. rijden van Bergen ligt, is de “Fjordline Connection” van Hirthals via Stavanger naar Bergen ook een goed beginpunt voor de equipes uit Europa. Die veerboot komt om 12.30 uur in Bergen aan, waarmee er genoeg tijd is om naar Voss te komen op tijd voor het diner.
Fleischers Hotel Voss
Het gebouw in Zwitserse stijl stamt 1889. Voss is een beroemde wintersport plaats, op nog geen 2 uur rijden van Bergen. Gedurende de laatste jaren is het ook beroemd geworden vanwege een aantal “extreme Sports” evenementen die er nu in de zomer worden gehouden. Het telt 6.700 inwoners, maar op het hoogtepunt van het wintersport seizoen een veelvoud daarvan. Het klimaat houdt het midden tussen een kust- en een bergklimaat.
Dag 1, Voss - Jølster 202 km.
We rijden via de Stalheimskleivene, de stijlste openbare weg in Noorwegen. Gebouwd tussen 1841 en 1849, met een max. stijgingspercentage van 20%. De weg werd in 1937 gemoderniseerd en bleef tot 1980, toen er een tunnel werd geopend, als hoofdverbindingsweg in dienst. De weg is nog steeds open voor verkeer, maar heeft wel éénrichtingsverkeer, van boven naar beneden. Er zijn 14 behoorlijk krappe haarspeldbochten, waardoor de voertuiglengte op deze weg beperkt is tot 13 meter.
Auf der Spitze finden wir das Stalheim Hotel, das einen Panoramablick über das Tal bietet.
Boven aan de top staat het Stammheim Hotel, met een prachtig panoramisch uitzicht over de vallei.
Wat verderop maken we een stop bij Stegastein, op 600 meter boven het Nærøy fjord.
Op weg naar Lærdal en onze lunch maken we nog een fotostop in de 24 km lange Lærdalstunnel. De lunch proberen we te organiseren in het pittoreske dorpje Lærdal. Bekend om de zalm visserij.
Na de lunch en een korte veerboot oversteek van het Sognefjord, stoppen we bij het gletsjer museum in Fjærland. Het museum ligt vlak bij der grootste gletsjer van Noorwegen, de Jostedalsbreen.
Onze eindbestemming vandaag is het Thon hotel Skei in Jølster
Dag 2, Jølster naar Geiranger 161km.
Op de eerste etappe van deze dag rijden we over de Utvikfjellet berg, voordat we langs het Loenfjord verder rijden.
Hopelijk kunnen we de lunch op de bergtop organiseren, waar we met de “Loen skylift” kabelbaan komen die in 10 min de 1000 meter stijging naar de top overbrugd. Hier boven hopen we een reservering voor onze groep in het Hoven restaurant te kunnen krijgen.
Vóórdat we dan de nacht in Geiranger gaan doorbrengen, plannen we nog een bezoek aan het uitzichtpunt van Dalsnibba, op 1476 meter hoogte met een panoramisch uitzicht over Geiranger.
We verblijven die nacht in het Hotel Union in Geiranger, waar ze hun eigen automuseum hebben, met auto’s uit de 20er en 30er jaren, voor het grootste deel open 7-zitters die gebruikt werden voor toeristen transport in de bergen hier. De (voormalige) Duitse Keizer Wilhelm II was gedurende vele jaren een regelmatige gast in dit deel van Noorwegen.
Op da dag dat wij in dit hotel aankomen is er ook een andere auto club daar, met sportwagens. Een bezoek van onze groep aan het museum met een gids staat al ingepland, daarna gaan we aan tafel.
Dag 3, Geiranger naar Kristiansund 207km.
Na het ontbijt rijden we door het dorpje Geiranger voordat we de Adelaarsweg beklimmen.Vanaf het uitzichtpunt in de Adalaars-haarspeldbocht hebben we een prachtig uitzicht over Geiranger, het kleine dorp met 230 inwoners. Behalve in het zomerseizoen, dan komen er tot 20.000 toeristen per dag in het dorp.
Aan de andere kant van de bergen bereiken we Eidsdal, vanwaar we het fjord met de veerpont oversteken. Dat duurt ongeveer 13 min. Verder rijdend in noordelijke richting maken we een foto stop bij Gudbrandsjuvet, op weg naar Trollstigen. We hopen de lunch in het restaurant op de berg te kunnen gebruiken, voordat we de beroemde Trollstigen afdalen, misschien wel de bekendste weg in Noorwegen, gebouwd in 1936.
Nadat we de Trollenladder zijn afgedaald, rijden we langs het bergstadje Åndalsnas, op weg naar Kristiansund, de havenstad die op meerdere kleine eilanden is gebouwd.
Dag 4, Kristiansund naar Molde via de Atlantic road. 130km.
Kristiansund is bekend door de export van Kabeljauw, en misschien hebben we de mogelijkheid het plaatselijke kabeljauw museum te bezoeken voordat we verder rijden. De belangrijkste attractie deze dag is natuurlijk de Atlantische weg, en misschien hebben we de tijd om een Noorse Staafkerk te bezoeken op weg daar naartoe.
De Atlantische Weg werd in 1989 geopend en bestaat uit meerdere bruggen die een aantal kleine eilanden langs de kust en in open zee met elkaar verbinden. Er zijn 8 bruggen, de hoogste is 23 meter boven zee, en de max.stijging is 8%. Het is een echt spectaculaire route, en je kunt er, weersafhankelijk, de wilde oerkracht van de natuur beleven!
We rijden door naar het kleine dorp Bud, bekend vanwege hun fantastische vissoep, die we als lunch hopen te proeven.
Na de lunch hebben we de keuze uit 2 verschillende routes om bij onze eindbestemming, Anvik, te komen. Anvik was vroeger een belangrijke handelsplaats. Vandaag is het een idyllische badplaats/kuuroord aan de kust. Ook de keuken is hier beroemd en we hopen deze van zijn beste kant te kunnen proeven tijdens het laatste diner van deze tour.
Dag 5, terugreis
Voordat de terugreis wordt aangevangen kun je nog natuurlijk nog gebruik maken van de vele wellness faciliteiten van die er hier te vinden zijn. Het hotel heeft ons toegezegd dat boekingen op deze dag mogelijk zijn.
Organisatie en planning van Ingolf uit Oslo.
Belangstelling om deel te nemen aan deze reis? Zend een mailtje aan Ingolf: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., liefst in Engels of Duits. Of zend een mailtje aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. in het Nederlands. Wij zorgen er dan voor dat Ingolf het krijgt.
De info over prijzen van de hotels etc. volgt nog.