• A-C6-Chambord.jpg
  • B-aareschlucht.jpg
  • fotometlogo3.jpg
  • zwitserland.jpg

Asperges aan de Niederrijn, 28 april 2018

Asperge dag 28 april 2018spargel1

De dag begon met de aankomst van alle deelnemers vandaag, 12 C6’en, bij de Hochwald aspergeboerderij in Uedem. Ellen had ervoor gezorgd dat we al onze C6’en netjes bij elkaar op een apart deel van het parkeerterrein kwijt konden, direkt aan de rand van de aspergevelden. Het was een een feestelijk weerzien van alle bekende C6 friends en een hartelijke kennismaking met een aantal nieuwe vrienden! 

Koffie, heerlijk gebak en gezellig gepraat volgde, allemaal in de prachtige tuin van Hochwald Spargel. Dat bleek zo gezellig en lekker dat het ons wat moeite kostte om op te breken voor het ritje naar de stad Kalkar. De route voerde over de heuvelrug, vandaag de naam Hochwald, door Marienbaum en Appeldorn en voorbij aan het pretpark dat nu op het terrein van de oude kerncentrale is ingericht via het slot Moyland en het kerkdorpje Louisendorf naar Kalkar. Ook hier was parkeren geen probleem en konden we met alleszins redelijk weer, het was droog en niet te koud, aan onze stadswandeling beginnen, onder leiding van onze eigen gids, Ellen! 

spargel2Kalkar is een echt middeleeuws stadje, gevestigd in de 13 eeuw, op een zandbank , gevormd door het riviertje de Ley, dat zich precies op die plek splits om enige kms verderop weer samen te vloeien. De 2 riviertakken vormden zo de stadsgracht die dus de gehele stad omzoomden. 

Van dat middeleeuwse verleden is in de stad nog heel veel terug te vinden, inclusief het Raadhuis en de Nicolai kerk die met zijn prachtige altaren, geheel uit houtsnijwerk vervaardigd en eveneens stammend uit de 15e en 16e eeuw een trekpleister is voor iedereen die in deze schitterende vormen van kerkelijke kunst is geïnteresseerd. Maar ook het vierkante marktplein, gedomineerd door het monumentale stadhuis met daarvoor de “Gerichtslinde”, de eeuwenoude lindeboom die ooit diende als plaats waaronder recht werd gesproken en omzoom door een hele verzameling prachtige oude gevels, was prachtig om te zien. 

spargel3

Verder ging het langs het keizerlijke postkantoor, de nog steeds bestaande dominicaner bongerd, voor de monniken vroeger in een ommuurde tuin hun appels, peren en ander fruit kweekten, een bezoekje aan de oude Joodse begraafplaats, weer naar de auto’s voor de korte rit naar Hochwald asperges.

spargel4Daar stond ons een tour over de velden en een complete uitleg en demonstratie van het kweken, steken en sorteren van asperges te wachten. De foto’s en video’s getuigen hiervan.

De dag werd afgesloten met (voor degenen die dat aankonden) een verrukkelijk 3 gangen asperges diner in het boerderij restaurant. Of asperges beter smaken als je eenmaal precies weet hoe ze groeien en toebereid worden weet ik niet, maar ik denk dat iedereen ervan genoten heeft.

 

Een prachtige zonsondergang tijdens het afscheid nemen sloot de dag werkelijk geheel in sfeer af.

Met veel dank aan Ellen die deze dag perfect had georganiseerd!

Klik hier voor de foto's en video's van deze dag.

Afdrukken E-mail

Je bent hier

  • Start
  • Asperge dag aan de Niederrijn, 28 april 2018

Language (2)

Search (2)